July 29, 2022

PODJELA ĐJOTIŠA – VEDSKE ASTROLOGIJE

SAMHITA

Dogadaji svjetskog značenja, različite teme. Globalne situacije kao što su svjetsko gospodarstvo, žetveni prinosi, vremenske prilike, ratovi. Horoskop koji se čita samo u vezi gore navedenog.

GANITA

Matematičko izračunavanje položaja planeta, opisuje porijeklo i strukturu svemira.

ÐATAKA

Predvidanje iz Đanma kundalija (natalnog horoskopa). Interpretacija života pojedinca ili organizacije zasnovana na poznavanju vremena i mjesta rodenja.

NIMITA

Predviđanja kroz geste i predznake iz okolnih podražaja. Postoji dublji smisao u stvarima i okolini koja nas okružuje. Promatranjem i adekvatnim znanjem dobivamo odgovore od okoline. Sinkronicitet je dio Nimite.

PRAŠNA

Odgovori na pitanja zasnovani na vremenu i mjestu gdje je pitanje i postavljeno. Prašna se temelji na filozofiji da ništa nije slučajno pa tako ni postavljeno pitanje. Odgovor je uvijek u skladu s pitanjem.

MUHURTA

Započinjanje akcije u pravo vrijeme. Odabir najpogodnijeg trenutka za početak nekog poduhvata kako bi on rezultirao najvećim uspjehom. Tako na primjer, posao započet u pravom trenutku može donijeti više dobrobiti, kao što je useljenje u novi stan, započinjanje gradnje objekta, itd. Vjenčanje na primjer koje se obavi u pravom trenutku čini brak skladnijim i sretnijim, kako duhovno tako i materijalno. Za Muhurtu je potrebno datum mjesto i vrijeme.

PANČANG

Ne spada direktno pod podjelu Đjotiša no u Indiji ga koriste svakodnevno. Pančang u običnom načinu izražavanja je kalendar, tj. područje za odabir ili izbor povoljnog vremena ili pogodnog trenutka za započinjanje važnog posla. Bazira se na mjesecu. Dok je Muhurta u svojoj prirodi propisuje pravila što u velikoj mjeri može spriječiti nepovoljne dogadaje, Pančang na neki način predlaže pravo vrijeme za poduzimanje poduhvata za postizanje uspjeha i postizanje željenog cilja. U stvari, Pančang utvrduje vrijeme za odredeni dogadaj ili aktivnost kad su eterične struje koje oslobadaju nebeska tijela dovoljno jake da minimaliziraju ili mijenjaju zle učinke i osiguraju siguran prolazak kroz događaje. Cijela igra prirode je ritmička i odabir pravilnog ritma donosi uspjeh. Kod nas na zapadu imamo jedan mali dio Pančanga a to je Mjesečev sjetveni kalendar.